Beleid
Wie zijn wij?
Met onze kennis, kunde, netwerk en organisatietalent slaan we een brug tussen vastgoedpartijen, gemeenten, ondernemers, burgers en hulporganisaties om langdurige opvang te realiseren voor vluchtelingen. Wij hebben geen winstoogmerk en zijn met de ANBI-status officieel gecertificeerd als stichting.
Wat doen we?
Wij realiseren langdurige opvang voor geregistreerde vluchtelingen. Dat wil zeggen: we zoeken proactief panden, leggen de contacten, sluiten contracten (of zijn tussenpersoon), zorgen voor de inrichting en eventuele bouwwerkzaamheden, helpen bij registratie van de vluchtelingen, regelen tolken, koppelen van buddies aan elk gezin en zorgen dat ze zelfvoorzienend kunnen zijn.
Ons doel
Wij willen zoveel mogelijk vluchtelingen een gevoel van thuiskomen geven, ‘een thuis ver van huis’. Dit vertalen we per project in een aantal concrete doelstellingen om te zorgen dat we dit ook werkelijk gaan realiseren.
Voor Oekraïne is dit bijvoorbeeld:
● Schaalgrootte van 3.000 tot 4.000 geregistreerde vluchtelingen
● Verspreid over 10 tot 15 veilige en langdurig beschikbare locaties
● Snelle oplevering, binnen 1 maand na goedkeuring van de gemeente
Bestuur
Onze organisatie wordt gerund door een directie en bestuur, waarvan directeur Esther te Pas en bestuursvoorzitter Claudette Martens fulltime beschikbaar zijn. Het zelfvoorzienend vermogen is hoog vanwege de financieel gezonde organisatie achter Care4Good, het grote netwerk van vastgoedeigenaren, de succesvolle ondernemers, gemeenten en vrijwilligers. Bovendien hebben we beschikking over een professioneel bouwteam.
Onze toegevoegde waarde
Ons doel is om duizenden mensen die op de vlucht zijn een ‘thuis ver van huis’ te bieden. Maar de praktijk is vaak te ingewikkeld om dit snel op te zetten. Daarom hebben wij de handen ineengeslagen met vrijwilligers, donateurs en sponsors om juist die beweging te versnellen. Dat betekent dat we meedenken en actie ondernemen daar waar je misschien gewend bent dat het veel moeite kost.
Locatie
Vanuit ons netwerk beschikken we over een database van units groter dan 2.000m2 (betekent een potentiële opvang voor 200 bewoners). Zo hebben we inzage in de landelijke leegstaande units en beschikken we over de contactgegevens van de eigenaar. We sluiten ook partnerships met de grootste vastgoedeigenaren (zoals M7). Als een pand voldoet aan onze voorwaarden (bijvoorbeeld minimaal een jaar beschikbaar), doen we de eerste screening. We letten op de omgeving (school, supermarkt) en of het voldoet aan de veiligheidsnormen. Mocht het nodig zijn kunnen we ook gesprekken voeren met omwonenden om draagvlak te creëren.
Contract
Als een locatie geschikt is bevonden door ons, leggen we het contact tussen de pandeigenaar en de gemeente. Afhankelijk van de afspraken tussen de pandeigenaar en care4good wordt bepaald wie de huurovereenkomst afsluit met de gemeente. Indien nodig regelen we de kantoorbestemming ontheffing met de gemeente voor de locatie.
Realisatie
Zodra er akkoord is vanuit de gemeente, wordt een lokale vrijwilligersorganisatie opgezet om in eerste instantie de inrichting te realiseren. Dat is zowel het meubilair als het daadwerkelijke (ver)bouwen. Denk ook aan tijdelijke bouwoplossingen (bijvoorbeeld douches) om de snelheid te garanderen. Het meubilair wordt verzameld door het actief oproepen van donateurs. Het doel is om de locatie zo zelfvoorzienend mogelijk te maken. Voordat de locatie definitief wordt opgeleverd is brandveiligheid gewaarborgd met een officieel keuringsrapport in opdracht van de gemeente.
Nazorg
Zodra de bewoners het pand betreden zijn er buddies, tolken en een locatie coördinator aanwezig om ze wegwijs te bieden. Ze helpen onder andere bij het registreren bij de gemeente, het regelen van de logistiek of het aanmelden bij een sportclub. De vrijwilligers zorgen dat met name in de eerste weken de bewoners een zachte landing hebben en er zoveel mogelijk op bestaande lokale initiatieven wordt aangesloten.
Lokale partners
We werken zoveel mogelijk samen met lokale partners zoals groothandels (Sligro) om de handen ineen te slaan en zoveel mogelijk de bewoners te ontzorgen. Denk aan boodschappen betalen op rekening, zodat elke week alle boodschappen worden gedaan en afgeleverd.
Netwerk
We hebben een groot, maar vooral divers netwerk met vastgoedeigenaren, ondernemers, media, vrijwilligers en gemeenten. Het opent de weg om met elkaar meer impact te kunnen maken, te leren van elkaar en krachten te bundelen. We leggen graag (proactief) de link tussen partijen om nieuwe samenwerkingen mogelijk te maken.
Transparantie
Transparantie is uitgangspunt van het beleid van de stichting. Dat wil zeggen dat de stichting een open stichting is, die verantwoording doet van haar beleid aan een ieder die dat weten wil. Transparantie naar de collega’s zodat deze betrokken raken bij het werk wat de stichting doet. Transparantie naar de maatschappij en de aanvragers of betrokkenen via www.care4good.nl.
Van partners waarmee wordt samengewerkt wordt ook transparantie gevraagd. Duidelijk zijn over de doelstellingen, duidelijk over de financiën, duidelijk over de voortgang. Niet werken met verborgen agenda’s, maar open met elkaar naar het doel kijken en hier aan werken is uitgangspunt. Gebrek aan transparantie bij een partij waarmee wordt samengewerkt, leidt tot verbreking van de relatie.
Middelen
In de statuten heeft de stichting opgenomen dat het vermogen van de stichting zal worden gevormd door:
I. subsidies en andere bijdragen;
II. schenkingen, erfstellingen en legaten;
III. alle andere verkrijgingen en baten.
Financieel beleid
Het financieel beleid van de stichting is geformeerd op basis van de volgende uitgangspunten:
- Stichting Care4Good zal niet meer vermogen houden dan redelijkerwijs nodig is voor de continuïteit van de voorziene werkzaamheden ten behoeve van de doelstelling van de Stichting. Het vermogen van de stichting zal worden aangewend ter verwezenlijking van het doel van de Stichting.
- Stichting Care4Good geeft geen vergoedingen, beloningen of vacatiegelden aan haar bestuursleden. Alle inspanningen en activiteiten van het bestuur ten bate van de stichting zijn in de vorm van vrijwilligerswerk en op basis van schenkingen.
- Jaarlijks wordt een jaarverslag gepubliceerd. In het jaarverslag worden de giften met uitzondering van de groep kleine giften verantwoord door vermelding van de naam van de organisatie en het betreffende project;
- Het bestuur wordt in iedere vergadering door de penningmeester op de hoogte gebracht over de financiële situatie;